Upea ja hauska ukulele

Musiikin vaikutus ihmisen hyvinvoinnille ja terveydelle on kiistattomasti todettu jo aikojen alussa. Musiikin tuottaminen rentouttaa ja auttaa stressin hallinnassa. Musiikki toimii myös terapeuttina tunteiden käsittelyssä ja auttaa työstämään kipeitäkin tunteita. Musiikkiharrastus pitää huolta aivoistamme, ja tuottaa onnistumisen kokemuksia. Lapsiakin kannattaa kannustaa musiikin pariin, sillä kaikenlainen musisointi  parantaa kielellisiä ja matemaattisia kykyjä, sekä lisää vuorovaikutustaitoja. Musiikki yhdistää ihmisiä ympäri maailman.

Ukulele ensimmäiseksi soittimeksi

Tahtoisitko aloittaa musiikkiharrastuksen, mutta et tiedä mikä voisi olla juuri sinulle sopiva instrumentti? Tuntuuko soittimen valinta hankalalta ja ajatus soittamisesta vielä vaikeammalta? Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia soittamaan!

Ukulele on loistava vaihtoehto ensimmäiseksi soittimeksi ja sen edut moneen muuhun instrumenttiin verrattuna ovat lyömättömät. Sen soittaminen on helppoa oppia. Itseopiskelumateriaalia on runsaasti tarjolla verkossa, ja opetusta järjestetään niin kirjaston ilmaistapahtumissa, ala-asteilla, kansalaisopistoissa kuin musiikkiopistoissakin. Ukulele on hyvin monipuolinen soitin joka ei tunne genrerajoja.

Sillä taittuvat yhtä hyvin kepeät laulun säestykset, kuin klassinen musiikkikin rockia unohtamatta! Tämä upea soitin on myös helppo ja kevyt kuljettaa mukana retkillä ja matkoilla moneen muuhun instrumenttiin verrattuna. Ukulelen hankkiminen ei myöskään rasita lompakkoa isossa määrin, sillä se on yksi edullisimmista soittimista. Soittotaitojen karttuessa mahdollisuudet sen kanssa ovat rajattomat. Tästä soittimesta löytyy aina uusia puolia. Myöskin muiden instrumenttien opetteleminen on huomattavasti helpompaa sen jälkeen kun olet oivaltanut ukulelen soiton salat, sillä moni muukin soitin toimii samoilla periaatteilla.

Ukulelen monet kasvot

Ukulele on käytännössä kuin pieni, nelikielinen kitara. Sen juuret ovat Portugalissa josta siirtotyöläiset kuljettivat braguinha soitimen mukanaan Havaijille. Siellä tästä soittimesta kehitettiin kymmenen vuoden aikana uusi muoto ja näin ukulele sai alkunsa nousten jopa Havaijin kansallissoittimeksi.

Sittemmin ukulelen suosio maailmalla on ollut vaihtelevaa. 1920-luvulla se oli jopa muoti-ilmiö, kunnes se hiipui ja sai aikaan jopa päinvastaisen reaktion halveksittuna soittimena. Kuitenkin jotkut muusikot kuten Elvis Presley ja George Harrison vannoivat ukulelen nimeen ja jaksoivat nostaa sen mainetta käyttämällä sitä musiikissaan. Nykyisin ukulele on taas suosiossa.

Ukulele perheeseen kuuluu viisi erikokoista soitinta. Pienin ja edullisin on sopraanoukulele, joka on paras vaihtoehto ensimmäiseksi soitinhankinnaksi.

Konsertti- ja tenoriukulelet ovat hieman isompia. Kooltaan suurin on baritoniukulele joka on soitinperheen uusimpia tulokkaita, ja tämän lisäksi löytyy vielä hieman erikoisempi muhkeasaundinen kahdeksankielinen ukulele.

Aivan kuten kitaroitakin, myös ukuleleja on olemassa sekä akustisia että sähköisiä. Musiikin tyyli ja käyttötarkoitus ratkaisevat sen kumpi tulee milloinkin kysymykseen. 

Persoonallinen ukulele
Rakentamalla oman ukulelen saat siitä juuri itsesi näköisen!

Rakenna ukulele itse

Saat laajennettua soittoharrastuksesi aivan uudelle tasolle rakentamalla itse oman soittimesi. Mulletoi-verkkokauppa myy ukulelen rakennussettiä noin 36 eurolla. Rakennussarjassa ovat kaikki puuosat ja kielet, mitkä kootaan yhteen ja maalataan halutulla tavalla. Jokainen tällä sarjalla rakennettu ukulele on periaatteessa samanlainen, onhan kyseessä pikemminkin palapeli kuin varsinainen soittimen rakennus. Jos haluat toteuttaa omaa luovuuttasi, voit tehdä näköisesi soittimen ihan alusta saakka omin käsin. Ukulelen rakentaminen itse ei välttämättä tule halvemmaksi kuin valmiin ukulelen ostaminen, mutta on taatusti mielenkiintoista ja palkitsevaa! Onhan lopputuloksena täysin uniikki soitin eikä toista täsmälleen samanlaista löydy tästä universumista. 

Ukulelen rakentamisen työvaiheet

Kuinka sitten päästä alkuun tässä mielenkiintoisessa projektissa?

Ukulelen kuvalliset rakennusohjeet auttavat suuresti – googleta esimerkiksi ”how to build a ukulele”, niin näet, miten eri työvaiheet etenevät vaikka et ymmärtäisikään englanninkielisiä kirjoitettuja ohjeita täysin. Ukulelen rakentamisen työvaiheita ovat puun taivuttaminen (esimerkiksi höyryn avulla tai kylpyammeessa), otelaudan tekeminen, kaikukopan lisääminen ja ukulelen maalaaminen. Ennen kuin pääset virittämään soittimesi soittoa varten sinun täytyy tietysti asentaa kielet paikoilleen. Uusia hiilikuitukieliä on saatavilla ihan muutamalla eurolla.

Mutta ensiksi sinun tarvitsee siis hankkia oikeanlaista puuta josta alat työstämään soitintasi. Suomalainen koivu on erinomainen materiaali kitaroiden ja ukulelen rakentamiseen. Sittemmin koivua alettiin käyttää kitaroiden valmistuksessa korvaamaan trooppisia puulajeja joiden käyttöä rajoitettiin. Koivu korvasikin nämä eksoottiset puulajit niin hyvin, ettei eroa materiaalien välillä juuri huomaa. Tämän lisäksi suomalaisesta koivusta rakennettu kitara (tai ukulele) on oikea lähisoitin – trendikäs, eettinen ja ekologinen. Ukulelen rakentaminen Suomessa on vielä kovin harvinaista. Mitäpä jos sinä olisitkin edelläkävijä tässä lajissa ja edistäisit suomalaisen käsityön ilosanomaa omalla esimerkilläsi! Ukulelen rakentaminen on siis oikea ekoteko, mutta mikä parasta pääset itse nauttimaan oman työsi tuloksista soittamisen kautta. Mikäpä olisikaan mukavampaa kuin tunnelmoida ja loihtia sulosäveliä kesäiseen iltaan omin käsin valmistetulla ukulelella!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *